Wandelen en Rendier Pizza

16 juli 2024 - Soknedal, Noorwegen

Mjelva – Soknedal  252 km

De zon schijnt en het uitzicht is prachtig. Hoge bergen met kale rotsen en daartussen wat laaghangende wolkjes. We hebben weer heerlijk geslapen in de camper. De luxe van de camper kan ons echt bekoren in een land waar het weer zo wisselvallig is. We hebben voor ons gevoel gewoon een vijf sterren verblijf bij ons.

We rijden om 8.45 uur van de camping en de route is echt weer supermooi. Bovendien is het op de meeste plaatsen zo rustig op de weg dat je heerlijk je eigen tempo kunt aanhouden en met niemand rekening hoeft te houden. Je komt vrijwel niemand tegen.

We stoppen bij een parkeerplaats waar de rivier door een hele nauwe doorgang donderd.

Vervolgens komen we bij Dombas, waar we boodschappen doen in de KIWI.

Na Dombas gaan we Noordwaarts richting Trondheim. Bij Kongsvoll stoppen we. Kongsvoll ligt midden in het Dovrefjell-Sunndalsfjella Nationaal Park. We zien twee Santos fietsen buiten bij het cafe staan, dus die moeten van Hollanders zijn. Even informeren, want we hebben al regelmatig tegen elkaar gezegd dat je hier mooi kunt fietsen, maar dat het wel zwaar zal zijn. Het hollandse echtpaar kan dit volledig beamen. Zij hebben zich echt verkeken op de zwaarte van de route en de vrouw had ons al zien aankomen en tegen haar man gezegd: de volgende keer gaan we zo. Een camper en de fietsen achterop. Het park omvat een schitterend berglandschap met een vegetatie die we nog nooit hebben gezien. Vooral de verschillende mossen kleuren prachtig op. We gaan een twee uur durende wandeling maken waarbij eerst weer stevig moet worden geklommen naar ruim 1100 meter hoogte. Weer een mooie work out voor de knie van Jannie. In dit natuurpark leeft de muskusos die je tijdens de wandelroute mogelijk tegen zou kunnen komen. Wij zien hem niet en hebben dus maar een plaatje van internet gerukt om te laten zien wat een muskusos is. Wel komen we een park beheerder tegen als we boven op het plateau aan het lunchen zijn. Hij spreekt ons aan in het Noors. Als we zeggen dat we geen Noors spreken gaan we in het Engels verder en vertelt hij dat mensen die zittend op een lage steen een broodje etend wel haast Noren zouden moeten zijn.

Ook legt hij uit dat de muskusossen dieper het park in zijn getrokken, omdat er zoveel mensen zijn wezen wandelen. Onderweg begint het ook met enige regelmaat zachtjes te regenen, maar ook daarin weten we ons al aardig aan te passen aan de Noorse gewoonten. Er is geen slecht weer, alleen maar slechte kleding.

De natuur imponeert ons echt in Noorwegen. Het is bijzonder afwisselend en van een grootsheid die je heel erg ‘klein’ maakt.

In Soknedal vinden we een leuke camping. Er worden ook pizza’s verkocht. Italiaaanse pizza’s met een noordelijk tintje. Erik heeft nl en Pizza met Noorse blauwkaas en rendiervlees. Hij smaakt wel lekker!

1. 16 juli 2024
    Wat een mooie reis.
  2. Leen:
    16 juli 2024
    Mooi dat jullie nu jullie verschillende reistype's met elkaar hebben kunnen evalueren en vergelijken door dat NL-echtpaar 👍