Tunnels en Flam

22 juli 2024 - Flåm, Noorwegen

Votedalselva – Flam  165 km

Gisterenavond is het gaan regenen en als we wakker worden hangen de wolken heel laag en is er een dikke miezer regen. De regen heeft 4 campers en een tentje verjaagd, omdat het meertje overstroomde. Op de eerste foto is de overstroming te zien waar eerst 4 campers en een tentje stonden.

Wij zijn weer blij met ons campertje en liggen lekker warm wat langer in ons bedje. Dan lijkt het toch droog te worden. Onze eerste stop vandaag is bij de Boyabreen. Ook dit is een uitloper van de gletsjer. We zijn dan inmiddels 80 km verder dan de gletsjer uitloper van gisteren! Als we er zijn hangt de gletsjer eerst nog in de mist, maar langzaam geven de wolken hun geheim prijs. We tellen maar liefst 16 watervallen!

Wanneer we verder rijden komen we door een aantal tunnels. Een daarvan eindigt abrupt bij het Sognefjord bij de ferry. Hoe bedenkt je het om een 9 km lange tunnel te laten eindigen bij een ferry?!

Na de ferry rijden we weer door een tunnel en aan de andere kant komen we in het dorpje Laerdalsoyri. Hier staan nog ca 150 oude houten huisjes en gebouwen. We wandelen door het dorpje. De huisjes werden destijds best laag gebouwd valt ons op.

Als we verder rijden komen we door de langste autotunnel van de wereld, de laerdalstunnel. De tunnel is 24,5 km lang. Gisteren hebben we 30 km in tunnels gereden, vandaag 53 km! De infrastructuur in Noorwegen is een waar kunststukje met alle tunnels, bruggen en veren.

De tunnel brengt ons snel bij Flam, een druk toeristenstadje. Enerzijds vanwege de Flamsbana, anderzijds omdat er vaak cruiseschepen afmeren. Wij vinden een plekje op de camping van Flam en genieten aansluiten van onze lunch. Dan pakken we de fiets en gaan naar het dorpje.

Na wat gewinkeld te hebben gaan wij, samen met de fietsen, om 16.15 uur in de Flamsbana. Dit is een spectaculaire treinreis van Flam naar Myrdal. Het was destijds een enorme uitdaging de Flambana aan te leggen. Onder ander spiraal tunnels en een stijgingspercentage van 5,5% waren nodig om de spoorlijn mogelijk te maken. Het is de steilste spoorbaan in de wereld die met gewone treinen bereden wordt. 18 van de 20 tunnels zijn met de hand uitgehakt. Het duurde soms een maand voordat men een meter verder was. De rivier is zelfs door een tunnel geleidt. Al met al duurde de aanleg 20 jaar (1923-1944).

De treinreis is mooi, met vele uitzichten. De trein stopt voor een fotomoment bij de waterval Kjosfossen,  Na 50 minuten zijn we boven in Myrdal. Met onze fietsen gaan we terug over de Rallarvegen. Een fietsweg over de oude weg die gebruikt is om de spoorbaan aan te leggen. Het eerste stuk is heel steil en er zijn maar liefst 21 haarspelbochten om dit steile stuk te overbruggen. Het is een prachtige fietstocht en wij genieten van het buiten zijn en het stille dal. Wat is de natuur hier weer prachtig, met al zijn watervallen. Aan het eind van de route komen we nog langs het mooie oude kerkje van Falm.  Om 19.00 uur zijn we voldaan terug bij de camper. We drinken wat en maken een lekkere pastamaaltijd.

Van reisblog naar fotoboek
reisdrukker.nl

1. Leen:
    22 juli 2024
    Prachtige natuur inderdaad. Druk genoeg op de camping zo te zien 👍
  2. Ingrid:
    24 juli 2024